Proszek wzbogacający żywność: z laboratorium na talerze

Substancję zawierającą kwasy omega-3 oraz bakterie probiotyczne wyprodukowali naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Proszkiem, o roboczej nazwie ProBioKap, można będzie wzbogacać żywność. Zawarte w substancji probiotyki wpływają na pracę przewodu pokarmowego i obniżają poziom cholesterolu we krwi, zaś kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Badania odbywają się w ramach projektu "Prozdrowotne dodatki do żywności zawierające immobilizowane, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bakterie probiotyczne otrzymywane metodą suszenia rozpyłowego", sfinansowanego z unijnego programu Innowacyjna Gospodarka.

Odbiorcami proszku mają być m.in. producenci żywności. Zanim jednak substancja trafi na rynek, musi jeszcze przejść testy. Badania zakończą się w przyszłym roku. Wtedy uczelnia ogłosi ofertę publiczną na sprzedaż patentu.

Więcej: http://szczecin.gazeta.pl/
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH