Probiotyki hamują rozwój raka jelita, u myszy Probiotyki wytwarzające histaminę redukowały stan zapalny jelit u myszy. Fot. archiwum

Amerykańscy badacze dowodzą, że probiotyki wytwarzające histaminę redukują stan zapalny oraz hamują rozwój raka jelita grubego u myszy.

Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston podawali myszom stanowiącym model raka jelita grubego oraz nieposiadającym enzymu HDC (dekarboksylazy histydynowej) probiotyki zawierające bakterie, produkujące histaminę. Dzięki temu udało się zmniejszyć stan zapalny oraz zatrzymać rozwój raka.

Sugeruje to, że modyfikacja mikrobiomu jelitowego poprzez probiotyki może stać się nową strategią zapobiegania rozwojowi nieswoistego zapalenia jelit oraz związanego z nim raka jelita grubego u pacjentów z grupy ryzyka.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH