Prawie co czwarty Polak zażywa suplementy diety

22 proc. Polaków zażywało przynajmniej jeden suplement diety, z czego 29 proc. sięgało po niego przez co najmniej 12 miesięcy - wynika z badań przedstawionych podczas V Międzynarodowego Forum Suplementów Diety, które rozpoczęło się w czwartek (7 lipca) w Warszawie.

Najwięcej suplementów zażywają Amerykanie. Według danych przedstawionych przez dr Katarzynę Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia, przez co najmniej 10 lat suplementy przyjmowało aż 75 proc. populacji amerykańskiej. W Europie średnio zażywa je ponad 50 proc. osób, ale w Danii i Finlandii sięga po nie prawie 80 proc. ludności, głównie w starszym wieku.

- W Polsce większe zainteresowanie dodatkami do żywności jest w dużych miastach. Ocenia się, że przyjmuje je od 25 do 75 proc. mieszkańców aglomeracji warszawskiej - powiedziała dr Stoś. Zażywane są one głównie z powodu zmęczenia i osłabienia lub jakieś choroby, a także dla wzmocnienia organizmu przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub psychicznym oraz dla poprawienia urody.

Po suplementy często sięgają kobiety w okresie reprodukcyjnym. 41 proc. przyszłych matek zażywa suplementy jeszcze przed zajściem w ciążę oraz 93 proc. tych, które już spodziewają się dziecka.

- Niestety, brakuje badań, które by jednoznacznie wykazały jakie są faktycznie korzyści zażywania suplementów - przyznała dr Stoś. Podejrzewa się, że kwasy tłuszczowe omega 3 mogą zmniejszać ryzyko zawału serca. Nie ma jednak dowodów, że przed chorobami serca, jak też przed rakiem, chronią znajdujące się w dodatkach do żywności flawonoidy, jedne z najsilniejszych tzw. przeciwutleniaczy.

- Należy przede wszystkim poprawić codzienną dietę, gdyż więcej jest dowodów na to, że przed różnymi chorobami mogą chronić witaminy i inne składniki mineralne zawarte w pożywieniu, a nie w suplementach - podkreśliła dr Stoś.

Podczas konferencji ostrzegano przed przedawkowaniem suplementów. U 25 proc. kobiet w ciąży dochodzi do przedawkowania witamin D, A i C oraz jodu i żelaza, gdyż sięgają po różne rodzaju preparaty wieloskładnikowe i nie sprawdzają co zawierają i w jakich dawkach. Dr Staś jako przykład podała też kwas foliowy, który w nadmiarze stymuluje rozwój polipów.

Według niej szczególnie łatwo jest przedawkować witaminę A, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń, fluor i jod. Tym bardziej, że na rynku coraz więcej jest wzbogaconych w różne składniki produktów żywnościowych (nazywanych również żywnością funkcjonalną). Przykładem jest sól jodowana, która przyczyniła się do tego, że w Polsce wyeliminowano zachorowania na powodowane niedoborem jodu wole endemiczne.

Z najnowszych dostępnych danych wynika, że w Europie wartość sprzedaży suplementów w 2009 r. przekroczyła 8,2 mld euro. Ponad 50 proc. z nich to preparaty zawierające witaminy i składniki mineralne.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH