Poznańscy naukowcy poszukują smacznych bezglutenowych receptur Czy wypieki bezglutenowe mogą być smaczne? Według ekspert wiele zależy od składników Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - takiego zadania podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Gluten jest mieszaniną białek, które znajdują się z zbożach takich, jak pszenica, jęczmień czy owies. Mąka wyprodukowana z tych roślin jest powszechnie stosowana w wypiekaniu chleba, a zawarty w niej gluten w trakcie formowania ciasta po dodaniu wody tworzy kleistą strukturę, którą można porównać do gumy do żucia.

W ostatnich latach wśród Polaków coraz bardziej popularna jest dieta bezglutenowa, która polega na całkowitym wyłączeniu produktów, które zawierają bądź mogą zawierać gluten.

- Jest ona przede wszystkim dedykowana osobom, które rzeczywiście nie mogą spożywać glutenu, czyli chorym na celiakię bądź też wykazującym nadwrażliwość na gluten lub alergię pokarmową na gluten. Zalecana jest także w innych chorobach - np. chorobie Hashimoto czy w autyzmie, jako element wspierający terapię - wskazuje dr inż. Maria Sielicka z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Czy wypieki bezglutenowe mogą być smaczne? Według ekspert wiele zależy od składników.

- Podejmujemy badania i próbujemy zaprojektować i przebadać na konsumentach innowacyjne produkty, które zawierają tylko surowce bezglutenowe, wykorzystując do tego mąki np. z amarantusa, teffu, komosy ryżowej, które dostępne są już w sklepach stacjonarnych, nie tylko internetowych - wyjaśnia Maria Sielicka.

Celem kierowanego przez nią zespołu badawczego jest opracowanie produktów, które będą smaczne i przypadną do gustu konsumentom, a wśród nich także osobom, które na co dzień nie stosują diety pozbawionej glutenu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.