PAP/Rynek Zdrowia | 22-05-2017 10:19

Poznańscy naukowcy poszukują smacznych bezglutenowych receptur

Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - takiego zadania podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Czy wypieki bezglutenowe mogą być smaczne? Według ekspert wiele zależy od składników Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Gluten jest mieszaniną białek, które znajdują się z zbożach takich, jak pszenica, jęczmień czy owies. Mąka wyprodukowana z tych roślin jest powszechnie stosowana w wypiekaniu chleba, a zawarty w niej gluten w trakcie formowania ciasta po dodaniu wody tworzy kleistą strukturę, którą można porównać do gumy do żucia.

W ostatnich latach wśród Polaków coraz bardziej popularna jest dieta bezglutenowa, która polega na całkowitym wyłączeniu produktów, które zawierają bądź mogą zawierać gluten.

- Jest ona przede wszystkim dedykowana osobom, które rzeczywiście nie mogą spożywać glutenu, czyli chorym na celiakię bądź też wykazującym nadwrażliwość na gluten lub alergię pokarmową na gluten. Zalecana jest także w innych chorobach - np. chorobie Hashimoto czy w autyzmie, jako element wspierający terapię - wskazuje dr inż. Maria Sielicka z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Czy wypieki bezglutenowe mogą być smaczne? Według ekspert wiele zależy od składników.

- Podejmujemy badania i próbujemy zaprojektować i przebadać na konsumentach innowacyjne produkty, które zawierają tylko surowce bezglutenowe, wykorzystując do tego mąki np. z amarantusa, teffu, komosy ryżowej, które dostępne są już w sklepach stacjonarnych, nie tylko internetowych - wyjaśnia Maria Sielicka.

Celem kierowanego przez nią zespołu badawczego jest opracowanie produktów, które będą smaczne i przypadną do gustu konsumentom, a wśród nich także osobom, które na co dzień nie stosują diety pozbawionej glutenu.