Poznań: naukowcy zbadali możliwości żywności funkcjonalnej W diecie uczestników badania, standardowe jedzenie zastąpiła żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych. Fot. PTWP

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego opracowali produkcję żywności, która leczy. Obecnie opracowują wyniki badań, ale już wiedzą, że żywność funkcjonalna działa. Do badaczy zgłaszają się potencjalni producenci.

Jak informuje Głos Wielkopolski, badania w ramach projektu ''Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych'' naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przeprowadzili wśród czterech grup pacjentów - chorych na cukrzycę, otyłość, nadciśnienie oraz anemię spowodowaną nieswoistymi zapaleniami jelit.

Zanim pacjenci dostali do testowania gotowe produkty, ustalono, na co najczęściej mają ochotę osoby z poszczególnymi chorobami. Potem wybrano surowce bogate w związki bioaktywne, które poddano separacji i koncentracji. Wybrane surowce i preparaty wykorzystano do skomponowania produktów z przeznaczeniem dla pacjentów z poszczególnymi chorobami.

Chleb, chrupki, makaron, wafle ryżowe, kisiele, budynie, parówki, pasztet, drobiowa zupa krem podawane były pacjentom z anemią i z nieswoistym zapaleniem jelit. Chorzy na cukrzycę dostawali dodatkowo jogurty pitne, zupę brokułową, mufiny, natomiast osoby cierpiące na otyłość musli i owsiankę.

W grupie osób otyłych stwierdzono istotny spadek masy ciała. Jeden z pacjentów schudł ponad 20 kilogramów w 9 tygodni.

Więcej: www.gloswielkopolski.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH