Popularne produkty spożywcze mogą mieć działanie rakotwórcze?

Badanie prowadzone przez brytyjską agencję Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że trzynaście z nich może mieć działanie rakotwórcze.

Według FSA w wielu produktach, po które codziennie sięgamy, znajduje się akrylamid. To substancja chemiczna powstająca podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120 st. C) - informuje dziennik.pl.

Wśród produktów wskazywanych przez FSA znajduje się m.in. kawa rozpuszczalna, chipsy, czy herbatniki dla niemowląt i dzieci. Według specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju nowotworu.

Eksperci z FSA powołują się na wyniki badań na gryzoniach laboratoryjnych. Na tej podstawie twierdzą, że akrylamid może wywoływać u ludzi raka poprzez interakcję z DNA w komórkach.

Więcej: www.zdrowie.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH