Popcorn jest lepszym utleniaczem niż owoce, a więc lepiej niż one chroni przed rakiem - wskazują najnowsze badania przeprowadzone przez naukowca z Uniwersytetu Scranton (Pensylwania).

Najwięcej antyutleniaczy i błonnika pokarmowego można znaleźć w tej części prażonej kukurydzy, którą najczęściej się wypluwa, czyli w skorupce.

- Łupina zasługuje na znacznie więcej uwagi, bo to fizjologiczno-pokarmowe kawałki złota - przekonuje doktor Joe Vinson, który wykrył ważne komponenty m.in. w orzechach i czekoladzie. Naukowiec zwraca uwagę na dobroczynne działanie przeciwutleniaczy. Przypomina, że obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów, demencji, a także chorób serca.

Jedna porcja średniej wielkości popcornu pokrywa dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na ziarna. Prażona kukurydza to znakomita przekąska. Ludzie lekceważą bardzo często tę potrzebę organizmu i nie uzupełniają jej regularnie - dodaje Vinson.

Popcorn nie może zastąpić warzyw i owoców, które oprócz antyutleniaczy zawierają witaminy i inne elementy, których w popcornie się nie znajdzie. Najlepiej jeść go bez żadnych dodatków

Więcej: www. dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH