Pistacje poprawiają pracę serca u cukrzyków

U chorych na cukrzycę typu 2 zjadanie dwóch porcji (ok. 90 g) pistacji dziennie poprawia reakcję naczyń krwionośnych na stres, co wiąże się z mniejszym obciążeniem serca - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of the American Heart Association".

- U dorosłych z cukrzycą spożywanie dwóch porcji pistacji dziennie zmniejszało obkurczanie się naczyń krwionośnych w stresie i poprawiło kontrolę pracy serca przez układ przywspółczulny - komentuje współautorka pracy prof. Sheila G. West z Pennsylvania State University (USA).

Zespół West sprawdzał wpływ diety wzbogaconej w orzechy pistacjowe na reakcję tętnic na stresujące sytuacje. W badaniach udział wzięło 30 osób z cukrzycą typu 2 w wieku 40-74 lata.

Naukowcy zaobserwowali, że po diecie wzbogaconej w orzechy pistacjowe tętnice mniej się zwężały pod wpływem stresu niż po diecie niskotłuszczowej. Jak tłumaczą badacze, wiąże się to z mniejszym obciążeniem serca, które może dzięki temu pracować wolniej.

Badacze odnotowali też poprawę parametrów dotyczących akcji serca. Ich zdaniem wskazuje to, że regularne jedzenie orzechów pistacjowych poprawia aktywność nerwu błędnego, który wchodzi w skład układu parawspółczulnego kontrolującego pracę serca.

W przebiegu cukrzycy może dochodzić do uszkodzenia tego nerwu. Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że spożywanie orzechów pistacjowych przez chorych na cukrzycę może przyczyniać się do obniżenia u nich ryzyka choroby serca.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl 

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH