Szwedzcy naukowcy twierdzą, iż kobiety, które wypijają od czasu do czasu jedno lub dwa piwa, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko zawału.

Naukowcy z Uniwersytetu w Goeteborgu ustalili, że spożycie jednego lub dwóch piw raz na jakiś czas (od 1-2 razy w tygodniu do 1-2 razy w miesiącu) o 30 proc. zmniejsza u kobiet prawdopodobieństwo zawału mięśnia sercowego. Panie, które piją piwo częściej lub w ogóle unikają tego typu alkoholu, cechują się wyższym ryzykiem ataku serca.

Jednocześnie badanie wykazało, że częste spożywanie napojów spirytusowych - ponad 1-2 razy w miesiącu - o 50 proc. zwiększa u kobiet prawdopodobieństwo śmierci w wyniku choroby nowotworowej.

Analizy nie potwierdziły związku pomiędzy piciem umiarkowanych ilości wina a niższym ryzykiem zachorowania na choroby układu krwionośnego.

 W badaniu uczestniczyło 1500 kobiet w średnim wieku, które wypełniały kwestionariusze dotyczące częstotliwości konsumpcji poszczególnych alkoholi i udostępniały informacje na temat stanu swojego zdrowia. Badacze śledzili ich losy przez 32 lata (od 1968 do 2000 r.). W tym czasie 185 kobiet doświadczyło ataku serca, 162 udaru mózgu, u 160 rozwinęła się cukrzyca, a u 345 choroba nowotworowa.

Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań muszą jeszcze zostać potwierdzone i nie namawiają nikogo do picia alkoholu.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH