Picie bardzo gorącej herbaty -o temperaturze wyższej niż 70 stopni C, zwiększa ryzyko raka przełyku

Przełyk przypomina zbudowaną z mięśni rurę, której zadaniem jest przesuwanie pokarmu z gardła do żołądka. Nowotwory przełyku każdego roku zabijają ponad 500 tys. ludzi na świecie, w większości mężczyzn. W Europie i Ameryce główną przyczyną tego rodzaju nowotworów jest palenie papierosów i picie alkoholu. Naukowcy podejrzewali, że picie gorących napojów również może stanowić czynnik ryzyka.

Badacze z Teheranu postanowili sprawdzić czy picie gorącej herbaty wpływa na ryzyko zachorowania na raka przełyku wśród mieszkańców północnego Iranu – miejsca, gdzie notuje się największy na świecie odsetek przypadków tego nowotworu. Jak podkreślają autorzy pracy, w tym regionie chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Niewiele osób pije i pali, natomiast bardzo popularne jest picie herbaty.

Naukowcy analizowali zwyczaje dotyczące picia herbaty wśród 300 osób chorych na nowotwory przełyku oraz w grupie 571 zdrowych uczestników zamieszkujących ten sam region. Prawie wszyscy uczestnicy badania regularnie pili czarną herbatę, średnio ponad litr dziennie.

Okazało się, że picie gorącej herbaty (o temperaturze 65-69°C) zwiększa ryzyko raka przełyku dwukrotnie w porównaniu do spożywania herbaty ciepłej (mającej mniej niż 65°C). Natomiast picie bardzo gorącej herbaty (o temperaturze powyżej 70°C) zwiększa ryzyko tego nowotworu aż ośmiokrotnie.

Po analizie danych czasowych naukowcy doszli do wniosku, że picie herbaty cztery minuty po zalaniu wrzątkiem jest bezpieczne, a picie herbaty przed upływem 2 minut od zalania zwiększa ryzyko zachorowania pięciokrotnie. Nie odnotowano związku ilości wypijanej herbaty z ryzykiem zachorowania na raka przełyku.

Wyniki irańskich naukowców wskazują, że termiczne uszkodzenia nabłonka mogą prowadzić do rozwoju nowotworów, chociaż dotychczas nie jest jasne, jak temperatura pobudza rozwój raka.

Podsumowując swoją pracę naukowcy uspakajają, że ich odkrycie nie powinno zmniejszyć naszego entuzjazmu dla picia herbaty. Radzą natomiast, żeby przed wypiciem odczekać przynajmniej cztery minuty od zalania herbaty wrzątkiem.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH