Aldehyd octowy nie tylko powoduje przykre objawy nadużycia alkoholu, ale także podnosi ryzyko wystąpienia raka - informuje pismo Addiction.

Naukowcy z Centre for Addiction and Mental Health w Toronto oraz niemieckiego laboratorium chemiczno-weterynaryjnego w Karlsruhe wykazali, że picie alkoholu podnosi ryzyko raka ze względu na aldehyd octowy, który powstaje w wątrobie w wyniku „odwodornienia” etanolu przez enzym - dehydrogenazę alkoholową.

Aldehyd octowy zagraża nam także na inne sposoby - jest obecny w zanieczyszczonym powietrzu, w dymie tytoniowym, w niektórych pokarmach. Jak wskazują badania, sprzyja on rozwojowi pewnych postaci nowotworów - zwłaszcza górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Według kanadyjsko-niemieckiego zespołu, u osób nadużywających alkoholu przeciętna ekspozycja na aldehyd z napojów alkoholowych daje ryzyko zachorowania na raka wynoszące 7,6 do 10 000, zaś przy zanieczyszczonym alkoholu niskiej jakości – 1 do 1000. To dużo więcej, niż wynosi ryzyko związane z obecnością aldehydu w otoczeniu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH