Pestycydy zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona?

Środki ochrony roślin zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona - uważają naukowcy.

Posiadanie specyficznych mutacji genetycznych i narażenie w miejscu pracy na kontakt z niektórymi pestycydami to najbardziej niebezpieczne czynniki rozwoju u mężczyzn zwyrodnieniowej choroby ośrodkowego układu nerwowego – podaje Rzeczpospolita.

– W większości przypadków u podłoża parkinsona leży kilka elementów – tłumaczy dr Fabien Dutheil z Université Paris Descartes, główny autor badań. Ich wyniki publikuje pismo „Archives of Neurology”. Wśród szkodliwych substancji znajdują się m.in. związki chlorowcoorganiczne, takie jak DDT. Sprzyjają one chorobie poprzez niszczenie neuronów odpowiedzialnych za produkcję dopaminy. Szacuje się, że na całym świecie cierpi na tę chorobę 4 mln ludzi.

W badaniach francuskiego zespołu wzięło udział 207 osób chorych i 482 zdrowych, które stanowiły grupę kontrolną. Naukowcy po przebadaniu ich DNA stwierdzili, że sama niekorzystna mutacja genetyczna nie powoduje zwiększenia ryzyka zachorowalności. Natomiast skłonność genetyczna w połączeniu z narażeniem na kontakt z pestycydami ponad trzykrotnie zwiększa ryzyko zachorowania.

Więcej w Rzeczpospolitej

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH