Papryczka chili przedłuża życie

Papryka chili zawiera związki, które obniżają zagrożenie zgonem w ciągu siedmiu lat. Redukują też ryzyko śmierci na skutek niektórych schorzeń, takich jak nowotwory czy choroby serca oraz płuc.

Chińscy badacze zauważyli, że w przypadku osób, które raczą się pikantnymi potrawami raz lub dwa razy w tygodniu, ryzyko przedwczesnego zgonu jest o 10 proc. mniejsze niż wśród osób, które ostre dania jadają rzadziej niż raz w tygodniu.

Natomiast ci, którzy pikantne dania jadają od trzech do siedmiu razy w tygodniu, w ich przypadku zagrożenie przedwczesną śmiercią jest mniejsze aż o 14 proc.

W badaniu wzięło udział ponad 480 tys. Chińczyków w wieku od 30 do 79 lat, którzy w latach 2004-2008 uczestniczyli w projekcie China Kadoorie Biobank.

Ochotnicy, którzy częściej jedli świeżą paprykę chili zamiast wersji suszonej, byli mniej narażeni na śmierć na skutek nowotworów, niedokrwiennej choroby serca i cukrzycy.

Korzystne działanie papryki chili można przypisywać wysokiej zawartości bioaktywnych związków, takich jak kapsaicyna, witamina C i inne składniki odżywcze, jak witaminy A, K i B6, czy potas.

Więcej: www.polskatimes.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH