Paciorkowiec może sprzyjać rozwojowi raka jelita grubego Fot. mat. prasowe IChF PAN

Jedna z odmian paciorkowca obecna w przewodzie pokarmowym może bezpośrednio przyśpieszać rozwój raka jelita grubego - sugerują badania amerykańskich specjalistów.

"New Scientist" informuje, że nie ma pewności, czy bakterie Streptococcus gallolyticus mogą również przyczynić się powstania tego nowotworu, tak jak wirusy brodawczaka ludzkiego odpowiedzialne są za rozwój raka szyjki macicy.

Niepokojące jest jednak, że specjaliści z Texas A&M Health Science Center wykryli te mikroby w próbkach komórek nowotworowych aż u 74 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego. Mikroorganizmy te zwykle występują w przewodzie pokarmowym krów.

Rak jelita grubego jest w Polsce drugą najczęściej występującą choroba onkologiczną, zaraz po raku płuca. W 2015 r. na raka jelita grubego zachorowało u nas 18 tys. osób, a zmarło 11 tys. chorych.

Dotychczas sądzono, że do jego powstawania doprowadza niewłaściwa dieta, głównie obfitująca w czerwone mięso, oraz małe spożycie obfitujących w błonnik warzyw i owoców. Najnowsze badania sugerują, że przynajmniej na agresywny przebieg raka jelita grubego może wpływać paciorkowiec S. gallolyticus.

Główny autor badań na ten temat dr Yi Xu twierdzi, że wskazują na to eksperymenty, jakie wraz ze swym zespołem przeprowadził na myszach. Gryzonie ze skłonnością do raka jelita grubego zakażono różnymi bakteriami przewodu pokarmowego, ale jedynie u tych zainfekowanych paciorkowcami S. gallolyticus nowotwór ten rozwijał się dwukrotnie szybciej.

Podobną zależność stwierdzono podczas badań z wykorzystaniem hodowli tkankowych: komórki nowotworowe jelita grubego szybciej się rozmnażały w obecności tych samych bakterii.

Komórki rakowe potrafią się rozmnażać bez końca na skutek powstałych w nich mutacji genetycznych. To, jak szybko postępuje ten proces i jak bardzo choroba jest agresywna, zależy od rodzaju powstałych w nich zaburzeń genetycznych.

Dr Yi Xu sugeruje, że paciorkowce S. gallolyticus mogą wpływać na powstanie niekorzystnych zaburzeń genetycznych komórki rakowej, które przyśpieszają rozwój choroby. Jego zdaniem, bakterie te mogą występować aż u 74 proc. chorych, bo u tylu pacjentów stwierdzono je w próbkach pobranych od nich komórek nowotworowych. U 26 proc. chorych stwierdzono znaczną obecność tych mikrobów.

Badacze Texas A&M Health Science Center chcą teraz sprawdzić, czy paciorkowce S. gallolyticus są w stanie również wywołać raka jelita grubego, czyli przyczynić się do powstania takich mutacji w komórkach tego narządu, które powodują ich niekontrolowane rozmnażanie się. Zaplanowano eksperymenty, w których myszy, które nie mają predyspozycji do rozwoju tego nowotworu, zostaną zakażone tymi bakteriami.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH