Przyczyną objadania się nie musi być słaba wola, ale nieprawidłowe działanie znajdującego się w mózgu ośrodka przyjemności. Osoby z nadmierną tuszą nie powinny do końca czuć się winne z powodu swojego wyglądu. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że źródłem otyłości nie są wyłącznie niezdrowe nawyki, ale też czynniki obiektywne, tj. zaburzenia pracy mózgu.

Grubasom trudniej przychodzi osiągnięcie satysfakcji z jedzenia niż ludziom szczupłym. To prowadzi do objadania się, a w rezultacie do otyłości. Zagrożenie nią wzrasta u osób, które dodatkowo mają wersję genu odpowiadającą za nieprawidłowe wydzielanie dopaminy. A jak wiadomo, to neuroprzekaźnik biorący udział w doznawaniu przyjemności, także kulinarnych.

Badania zostały przeprowadzone przez uczonych z kilku amerykańskich ośrodków, tj. Yale University, John B. Pierce Laboratory, University of Texas oraz Oregon Research Institute.

– Po raz pierwszy przebadaliśmy reakcję mózgu na jedzenie, aby przewidzieć, czy jego właściciel przybierze w przyszłości na wadze – tłumaczy Dana Small z John B. Pierce Laboratory.

Naukowcy skorzystali z funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI), aparatu, który pozwala zmierzyć aktywność poszczególnych obszarów mózgu. Drugim ważnym narzędziem był... koktajl mleczny o smaku czekoladowym stosowany zamiennie z bezsmakową substancją. W badaniu wzięło udział kilkadziesiąt młodych kobiet w wieku 18 – 22 lat oraz podobnej wielkości grupa dojrzewających dziewcząt. Naukowcy śledzili, w jaki sposób ich mózgi reagują na wypijany koktajl. Pod lupę wzięli pewien obszar podwzgórza. To bowiem on odpowiada za wiele automatycznych reakcji organizmu, to tu znajduje się centrum łaknienia i sytości.

Wykonali również testy pod kątem obecności zmienności genetycznej związanej z zaburzeniami transportu dopaminy. Jeszcze przez kolejny rok obserwowali badane osoby.

Co się okazało? Prawdopodobieństwo przybierania na wadze wzrastało u tych kobiet i dziewcząt, u których stwierdzono słabszą aktywność interesującego uczonych obszaru mózgu. Efekt ten był jeszcze bardziej wyraźny u badanych posiadających wariant genu TaqlA1. Jego obecność upośledza w ośrodku przyjemności działanie dopaminy. Dlaczego? Wydzielanie tego neuroprzekaźnika idzie w parze z doznawaniem przyjemności podczas jedzenia. Jak się okazało, osoby otyłe w porównaniu ze szczupłymi mają w mózgu mniejszą liczbę receptorów dopaminy, nazywanych D2. Słabsze jest też ich działanie. Aby poczuć podobną przyjemność z jedzenia, muszą spałaszować go więcej.

– W ten sposób rekompensują sobie deficyt doznawania przyjemności – tłumaczy Eric Stice z University of Texas, który brał udział w badaniu. – Innymi słowy, osoby z mniejszą liczbą receptorów D2 mają większe zapotrzebowanie na substancję wywołującą satysfakcję, np. jedzenie, by osiągnąć taki sam stopień zadowolenia, jak inni ludzie.

Stice uważa, że zrozumienie nieprawidłowości w aktywowaniu w mózgu układu nagrody może się okazać istotne dla regulowania uczucia sytości. W rezultacie pomoże skuteczniej walczyć z otyłością.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.