Wymyślone w Polsce dodatki do żywności ze skorupek jaj pomogą leczyć u ludzi schorzenia kości.

Takie pomysły mają uczeni z wrocławskiego Nutribiomedu, powstałej w tym roku grupy przemysłowo-badawczej (zwanej klastrem), skupiającej 30 firm i pięć uczelni wyższych. Pierwsze efekty ich pracy już opatentowano. Osoby cierpiące na osteoporozę może zainteresować np. preparat wapniowy stworzony ze skorupek jajek. Za kilkanaście tygodni kapsułki z tym środkiem mają być dostępne w aptekach.

Drugi, stworzony przez wrocławskich naukowców preparat z jajek, wzbudził spore zainteresowanie firm przemysłu mięsnego. Środek o nazwie APA (Aktywny Preparat Antydrobnoustrojowy) już jest wykorzystywany przy produkcji opakowań do mięsa i innych jego przetworów.

- Dzięki temu na tackach nowej generacji żywność będzie mogła być przechowywana nawet o trzy dni dłużej bez utraty wartości. Rozpoczęliśmy współpracę z przemysłem mięsnym, ale w przyszłości tacki zrobione według naszego pomysłu będą wykorzystywane też do pakowania innej żywności, np. owoców - wyjaśnia prof. Tadeusz Trziszka, szef Nutribiomedu.

Na razie Klaster Nutribiomed zrzesza głównie dolnośląskie firmy i uczelnie. W przyszłości do wrocławskiego przedsięwzięcia mają dołączać naukowcy i przedsiębiorcy z całego kraju. Badania są finansowane z pieniędzy firm należących do grupy oraz ze środków UE.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH