Orzeszki ziemne w diecie karmiącej matki i jej dziecka to mniejsze ryzyko alergii Orzeszki ziemne w diecie karmiącej matki i jej dziecka to mniejsze ryzyko alergii. FOT. Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Gdy karmiąca matka je orzeszki ziemne i poda je dziecku przed ukończeniem przez nie 1. roku życia, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na te orzechy u swojej pociechy - wynika z kanadyjskich badań, opublikowanych w "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

- To pierwsze badania, w których rozważono zarówno spożywanie orzeszków ziemnych przez matki w okresie karmienia piersią, jak i czas rozpoczęcia podawania orzeszków dzieciom - podkreśliła współautorka badań dr Meghan Azad z Uniwersytetu Manitoby w Winnipeg. Dodała, że opublikowane wyniki wcześniejszych badań na temat korzyści wczesnego przyzwyczajania dzieci do orzechów doprowadziły do zmiany w zaleceniach żywieniowych, ale nadal nie było zaleceń dla karmiących matek.

Naukowcy sięgnęli do danych z prowadzonych w latach 90. kanadyjskich badań na temat astmy u dzieci, ponieważ obszerne kwestionariusze zawierały pytania dotyczące odżywiania dzieci i ich matek, badania powtarzano, przeprowadzono też testy na potencjalne alergie, gdy dzieci miały 7 lat, a obserwację dzieci prowadzono aż do ukończenia przez nie 15. roku życia.

Badacze mieli dane nt. czterech grup: w pierwszej karmiące matki jadły orzechy i podawały je dzieciom; w drugiej - karmiące matki jadły orzechy, ale nie podawały ich dzieciom; w trzeciej tylko dzieci otrzymywały orzechy; a w czwartej ani matki, ani dzieci nie jadły orzechów.

W sumie 58,2 proc. spośród badanych matek (z Vancouver i Winnipeg) jadło orzeszki ziemne w okresie karmienia piersią; 22,5 proc. wprowadziło ten produkt do diety dzieci przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Z badań prowadzonych po siedmiu latach wynikało, że średnio u 9,4 proc. dzieci rozwinęła się wrażliwość na orzeszki ziemne, ale najniższy odsetek występowania uczuleń (1,7 proc.) był wśród dzieci, których matki jadły orzechy i podawały je dzieciom przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Główna autorka opublikowanej pracy, dr Tracy Pitt, alergolog pediatra ze szpitala Humber River w Toronto, wskazywała w komunikacie prasowym, że pozyskane dane powinny stać się podstawą do dalszych badań pomagających w zapobieganiu alergiom pokarmowym.

Badanie kanadyjskich naukowców wpisuje się w nurt zmian w zasadach żywienia. Według nowych zaleceń amerykańskiego National Institute of Allergy and Infectious Diseases, jednego z rządowych instytutów wchodzących w skład Narodowych Instytutów Zdrowia, dzieci powinny otrzymywać posiłki zawierające orzeszki ziemne "wcześnie i często".

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH