Ograniczanie diety we wczesnej ciąży zaburza rozwój mózgu płodu

Zmniejszenie ilości pożywienia spożywanego we wczesnych etapach ciąży upośledza rozwój mózgu płodu - wykazali naukowcy z University of Texas Health Science Center (USA) w badaniach prowadzonych na pawianach.

Peter Nathanielsz dyrektor Center for Pregnancy and Newborn Research w Health Science Center School of Medicine wraz ze współpracownikami z Southwest Foundation for Biomedical Research (SFBR) w San Antonio i z Friedrich Schiller University w Niemczech badał dwie grupy ciężarnych samic pawianów.

Badacze zaobserwowali, że ograniczenie diety samic pawianów w pierwszej połowie ciąży o 30 proc. prowadzi do zmniejszenia powstawania połączeń między komórkami, ograniczenia liczby podziałów komórek i stężenia czynników wzrostu w ciele rozwijającego się płodu – podaje serwis internetowy Eurekalert.

Naukowcy stwierdzili, że jakość i ilość pożywienia przyjmowanego w trakcie ciąży wpływa na mózg płodu zarówno na poziomie komórkowym, jak i molekularnym. Odkryli, że w wyniku ograniczenia diety dochodzi do rozregulowania aktywności setek genów, w tym kluczowych regulatorów wzrostu i różnicowania komórek, co wskazuje, że odżywianie matki odgrywa ogromną rolę podczas rozwoju płodu poprzez wpływ na regulację podstawowych mechanizmów życia komórek.

Jednocześnie – jak podkreślają autorzy pracy – wyniki ich badań wskazują, że nawet niewielkie ograniczenie diety znacząco wpływa na rozwój płodu.

Ma to olbrzymie znaczenie m.in. w przypadku ciąż nastolatek, których dzieci są częściowo pozbawione składników odżywczych, ponieważ organizm musi zapewniać je ciągle rosnącym i rozwijającym się mamom.

Jest równieź istotne w ciążach kobiet dojrzałych (w ostatnich latach okresu reprodukcyjnego), u których tętnice są bardziej sztywne niż u młodych kobiet co powoduje, że do płodu trafia mniej krwi razem ze składnikami odżywczymi oraz dla ciężarnych cierpiących np. na duże nadciśnienie obniżające prawidłowe działanie łożyska, a tym samym odżywianie płodu.

Naukowcy przekonują też, że skutki ubogiej diety ciężarnych kobiet mają wpływ na całe życie maluchów i mogą się najprawdopodobniej przyczyniać do późniejszych problemów poznawczych i behawioralnych dzieci. Poza tym, w trakcie rozwoju płodowego zyskujemy podatność lub odporność m.in. na cukrzycę, otyłość czy choroby serca.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH