
Zredukowana zdolność do utrzymywania temperatury ciała w chłodniejszych warunkach może przyczyniać się do rozwoju otyłości - sugeruje nowe badanie opublikowane w "The Journal of Neuroscience".
Autorami badania są naukowcy z University of Santiago de Compostela oraz University Miguel Hernandez of Alicante w Hiszpanii.
- Energia ze spożywczych pokarmów pozwala utrzymywać nam stałą temperaturę ciała. Prawie połowa ludzkiego budżetu energetycznego (u osób z siedzącym trybem życia) zużywana jest na wytwarzanie ciepła i utrzymywanie temperatury na poziomie około 37 stopni Celsjusza - tłumaczą autorzy pracy.
Dr Rosa Señarís, główna autorka omawianej pracy, wraz z zespołem odkryła, że przebywające w chłodnym środowisku myszy, które pozbawiono kanału jonosensorycznego TRPM8 (odpowiedzialnego m.in za odczuwanie niskich temperatur) spożywały w ciągu dnia więcej pokarmów. Myszy normalne w tym czasie najczęściej spały.
Zwiększone spożycie pokarmów zaczęło się już w bardzo młodym wieku i doprowadziło do otyłości oraz zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, kiedy zwierzęta osiągnęły dorosłość. Naukowcy uważają, że mogło to być spowodowane - przynajmniej częściowo - przez upośledzenie metabolizmu tłuszczów u tych osobników.
- W porównaniu ze zwierzętami kontrolnymi myszy pozbawione kanałów TRPM8 traciły w umiarkowanym chłodzie więcej ciepła. Szczególnie wyraźne było to widać w okresach postu - wówczas temperatura ich ciała spadała poniżej 30 stopni Celsjusza - opowiada dr Señarís.
Jak dodaje, badania jej zespołu to pierwszy krok na drodze do wyjaśnienia nierozpoznanego do tej pory związku pomiędzy systemami czucia termicznego, termoregulacją i przyjmowaniem pokarmów. - A to może stwarzać nowe możliwości zapobiegania i leczenia otyłości - uważa autorka pracy.


- 21:02 Płock: ponad 13 mln zl dla szpitala wojewódzkiego z budżetu województwa
- 20:01 Medicover przejmie za ponad 300 mln zł szpitale Neomedic
- 19:01 PZ Cormay zmienia lokalizację centrum produkcyjnego
- 18:28 Badania: doktorantka z Wrocławia chce uzyskać nowe związki steroidowe
- 17:28 Mazowieckie: tylko w lutym 38 nowych przypadków zachorowań na odrę
- 16:57 RPP: najbliższe telefoniczne dyżury przedstawicieli organizacji pacjentów
- 16:26 Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko rozwoju stwardnienia zanikowego bocznego
- 1 Szpital pod kreską: nie brakuje menedżerów chętnych do zarządzania długiem
- 2 Zakup drukarek nie jest najlepszym pomysłem na inwestowanie w rozwój e-zdrowia
- 3 Liczba cesarskich cięć jest w Polsce dramatycznie wysoka. Czy odwrócimy ten trend?
- 4 Nazwijmy się klinika, czyli jak dodać sobie kompetencji
- 5 Świętokrzyskie: trwa już szósta kontrola lecznic przez NFZ. Chodzi o dodatki dla pielęgniarek
- 6 Nowatorska operacja w Łodzi: zastawkę serca lekarze wycięli z jelita
- 7 E-dokumentacja pacjenta w jego smartfonie? Tak, to możliwe
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych