Odkryto związek, który może pomóc w walce z chorobą Parkinsona

Kurkumina, związek chemiczny zawarty w przyprawie curry, przeciwdziała agregacji białek biorących udział w procesie rozwoju choroby Parkinsona - informuje Journal of Biological Chemistry.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan w USA wcześniej wykazali, że wolno zwijające się białko o nazwie alfa-synukleina powoduje agregację, która jest pierwszym krokiem w rozwoju m.in. choroby Parkinsona. Ich obecna analiza sugeruje, że procesowi temu może zapobiegać występująca w kłączach kurkumy - kurkumina, która silnie wiąże się z alfa-synukleiną.

Podczas badań prowadzonych w laboratorium naukowcy analizowali zwijanie się (fałdowanie) białka, czyli proces tworzenia stabilnej struktury docelowej z łańcucha polipeptydowego.

Okazało się, że, łącząc się z alfa-synukleiną, kurkumina przyspiesza tempo fałdowania oraz zapobiega łączeniu się z innymi białkami. Znalezienie związku, który jest w stanie naprawić białko, gdy tylko zaczyna się ono nieprawidłowo zwijać, może doprowadzić do stworzenia leków na niektóre choroby - wyjaśnia prowadząca badania Lisa Lapidus. 

Więcej: http://tech.money.pl/

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH