Objadanie się sprzyja chorobie Alzheimera?

Objadanie się wysokokalorycznymi potrawami może być ważnym czynnikiem wspomagającym zachorowania na chorobę Alzheimera - sądzą naukowcy z kliniki Mayo w USA.

Według amerykańskich badaczy, występuje związek pomiędzy spożyciem obfitego wysokokalorycznego posiłku a utratą pamięci związaną z podeszłym wiekiem, choć zastrzegają, że ich badania wymagają weryfikacji.

Naukowcy badali sposób odżywiania się u ponad tysiąca osób w wieku 70-89 lat. Żadna z nich nie chorowała na demencję, ale u 163 występowały zaburzenia zdolności poznawczej (tzw. MCI od Mild Cognitive Impairment), często poprzedzające Alzheimera.

Uczestników badań pogrupowano na trzy grupy w zależności od ilości kalorii spożywanych dziennie: grupę niskokaloryczną (600-1526 kalorii), średniokaloryczną (1526-2142,5 kalorii) oraz wysokokaloryczną (2142,5-6000). Następnie porównano występowanie MCI w tych grupach.

Okazało się, że najwięcej przypadków MCI, blisko dwa razy więcej, wystąpiło w trzeciej grupie, podczas, gdy między pierwszą, a drugą istotnych różnic nie zaobserwowano.

Naukowcy zastrzegają, że nie można stąd wyprowadzać wniosku, że między obfitym, wysokokalorycznym jedzenie, a MCI zachodzi prosty związek przyczynowy. Może bowiem być odwrotnie - niektóre osoby mogą jeść więcej, bo tracą pamięć, lub też w grę mogą wchodzić inne czynniki zwiększające prawdopodobieństwo zarówno utraty pamięci, jak i jedzenia w nadmiarze.

Więcej: www.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH