Niski indeks glikemiczny chroni siatkówkę przed zwyrodnieniem Dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc osobom narażonym na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Fot. Archiwum

Jadłospis o niskim indeksie glikemicznym pomaga zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, postępującej choroby oczu mogącej prowadzić do ślepoty - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Do tego wniosku doszli naukowcy z Tufts University w Massachusetts podczas badań na myszach w zaawansowanym wieku. 19 gryzoni otrzymywało pożywienie o niskim indeksie glikemicznym, a 40 - o wysokim indeksie glikemicznym. Ich jadłospis różnił się jedynie źródłami węglowodanów, które w obu przypadkach stanowiły 45 proc. diety gryzoni. W diecie o wysokim indeksie glikemicznym 100 proc. węglowodanów pochodziło z amylopektyny, z kolei w diecie o niskim indeksie glikemicznym 70 proc. węglowodanów pochodziło z amylozy, a 30 proc. z amylopektyny.

Po sześciu miesiącach połowie myszy z grupy spożywającej pokarm o wysokim indeksie glikemicznym (powodujący szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz jego szybki spadek) zmieniono na karmę o niskim indeksie glikemicznym (powodującą stopniowy wzrost i spadek poziomu cukru we krwi).

Badacze zaobserwowali, że u gryzoni spożywających pokarm o wysokim indeksie glikemicznym rozwinęło się wiele objawów zwyrodnienia plamki żółtej, takich jak zaburzenia w obrębie komórek nabłonka barwnikowego siatkówki oraz fotoreceptorów. W przypadku myszy, którym zmieniono jadłospis na niskoglikemiczny objawy te jednak nie wystąpiły.

- Nie sądziliśmy, że zmiana diety pomoże tak skutecznie naprawić uszkodzenia kumulujące się w nabłonku barwnikowym siatkówki. Wskazuje to, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc osobom narażonym na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej - komentuje autor badań dr Sheldon Rowan.

Naukowcy zidentyfikowali także potencjalne biomarkery zwyrodnienia plamki żółtej, które mogą pomóc przewidzieć u kogo istnieje ryzyko rozwoju tej choroby. Do takich biomarkerów zaliczono akumulację tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji oraz utlenianie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia związane były z kolei wysoki poziom serotoniny oraz propionylu karnityny.

Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku u osób po 50. roku życia. Specjaliści z amerykańskiego National Eye Institute przewidują, że zachorowalność w USA podwoi się do 2050 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH