Nigeryjska specjalistka do spraw żywienia, opierając się na przeprowadzonych badaniach przekonuje, że łatwo dostępne w Afryce ślimaki Archachatina marginata pomogą zniwelować problem niedożywienia i niedoborów żelaza u nigeryjskich dzieci.

Ukpong Udofia z Uniwersytetu Uyo porównała składniki odżywcze wołowiny oraz ślimaków i doszła do wniosku, że ślimaki jako danie obiadowe mają wiele zalet. Są nie tylko tańszym i łatwiej dostępnym źródłem żelaza niż wołowina, ale też zawierają więcej białka.

Oprócz żelaza i białka mięso ślimaków zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk, argininę, lizynę, kwas foliowy, kwas linolowy i linolenowy, witaminę A, B6, B12 i K.

– Ślimaki, które są zalecane dzieciom w wieku szkolnym i młodym matkom jako tanie źródło białka i żelaza, mogą pomóc zapobiegać anemii – twierdzi Udofia. Przyznaje jednak, że problemu niedożywienia w Nigerii nie da się rozwiązać szybko.

Z danych WHO wynika, że niska zawartość białka i żelaza w diecie jest przyczyną poważnych problemów zdrowotnych dzieci i młodych matek w wielu krajach rozwijających się.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH