Osoby w podeszłym wieku, u których wykryto niższy od przeciętnego poziom tej witaminy, są do sześciu razy bardziej narażone na występujące w zaawansowanym wieku kurczenie się mózgu, łączone z chorobą Alzheimera.

Badania przeprowadzono w Wielkiej Brytanii na 107 zdrowych ochotnikach w wieku 61-87 lat w okresie ostatnich pięciu lat. U dwóch na pięć osób zaobserwowano niewystarczający poziom B12 i tym samym wzmożone ryzyko kurczenia się mózgu i utraty pamięci.

Według profesora Davida Smitha, proces kurczenia się mózgu u osób starszych może być po części spowodowane przez sposób odżywiania się. Obecnie ma on w planach nowe badania mające na celu ustalenie, czy witaminy grupy B mogą spowolnić ten proces.

Za bogate w witaminę B12 uchodzą zwłaszcza morskie skorupiaki i zwierzęca wątróbka.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH