Naukowcy z University of Exeter odkryli, że picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16 proc. dłużej. Dzieje się tak za sprawą występujących w nim azotanów, które zmniejszają zużycie tlenu, przez co człowiek czuje się mniej zmęczony - informuje onet.pl.

W buraczanym studium udział wzięło 8 mężczyzn w wieku od 19 do 38 lat. Przez sześć kolejnych dni przed serią testów, np. jazdą na rowerze stacjonarnym, wypijali oni 500 ml organicznego soku buraczanego. Przy innej okazji podawano im placebo w postaci napoju porzeczkowego, bądź napoju bez żadnych aktywnych substancji. Wykonywali przy tym ten sam zestaw ćwiczeń.

Po soku z buraka mężczyźni byli w stanie pedałować na rowerze średnio o 1,5 minuty dłużej niż po innym napoju. Czas potrzebny na pokonanie dystansu skracał się o ok. 2 proc. Poza tym u badanych występowało niższe ciśnienie spoczynkowe krwi.

Prof. Andy Jones z University of Exeter zapewnił, że sok z buraków zmniejszał zużycie tlenu w niespotykany sposób. Jego zdaniem, takiej redukcji nie można osiągnąć przy pomocy żadnej znanej dziś metody, nawet treningu. Brytyjczycy nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób azotany soku z buraków zwiększają wytrzymałość. Przypuszczają, że w organizmie przekształcają się one w tlenek azotu, zmniejszając koszt tlenowy ćwiczeń.

Uważają, że odkrycie może pomóc nie tylko sportowcom, ale i osobom mniej wydolnym fizycznie - np. starszym bądź cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego, oddechowego czy zaburzenia metaboliczne. Kierunek dalszych badań naukowców, będzie zmierzał do określenia wpływu pokarmów bogatych w azotany na fizjologię wysiłku.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH