Naukowiec UŁ projektuje czujniki do wykrywania istotnych składników diety Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Mikroczujniki wykrywające aminy biogenne (BA) zawarte w produktach spożywczych chcą zaprojektować naukowcy z Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. To naturalne substancje niezbędne do funkcjonowania organizmów, ale nieodpowiednio zbilansowane mają niepożądany wpływ na zdrowie człowieka.

Produkowane mikroplatformy mają być tanie i łatwe do otrzymania. Będą skonstruowane na bazie termokurczliwych folii polimerowych i służyć mają, jako sensory do wykrywania amin biogennych (BA) w produktach spożywczych - zapowiada kierownik projektu mgr Konrad Piotr Rudnicki, doktorant w Katedrze Chemii Nieorganicznej i Analitycznej na Wydziale Chemii UŁ.

Jak mówi aminy biogenne (BA) to naturalne składniki obecne w diecie ludzi i zwierząt. Substancje te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów oraz przebiegu wielu procesów metabolicznych - biorą udział w syntezie hormonów, białek, kwasów nukleinowych, a także alkaloidów. BA uczestniczą również w replikacji DNA, termoregulacji ciała, a także mają znaczący wpływ na procesy stabilizacji ciśnienia tętniczego krwi, aktywność mózgu oraz przepuszczalność błon komórkowych.

Jednak pomimo tylu wielu ważnych funkcji nieodpowiednio zbilansowana ilość BA w diecie człowieka - według naukowca - może doprowadzić do ciężkich i długotrwałych zatruć, zaburzeń procesów związanych z funkcjonowaniem organizmu, a nawet powodować rozwój chorób nowotworowych.

W opisie swojego projektu mgr Rudnicki podkreśla, że podwyższona zawartość amin w produktach spożywczych może być spowodowana nadmierną aktywnością enzymów endogennych, mikrobiologiczną dekarboksylacją aminokwasów obojętnych i zasadowych zachodzącą podczas spontanicznej lub kontrolowanej fermentacji, redukcyjnym aminowaniem oraz transaminacją aldehydów i ketonów.

- Dodatkowo czynnikami wpływającymi na zbyt wysoką zawartość amin w żywności mogą być także: nieodpowiednie ich przechowywanie, przetwarzanie, czy też dystrybucja - opisuje młody naukowiec.

Badacz przypomina, że w ostatnich latach opracowano wiele metod analitycznych umożliwiających badanie zawartości BA w produktach żywnościowych. Do najbardziej rozpowszechnionych, cieszących się uznaniem należą techniki chromatograficzne. Jednak - jego zdaniem - badania chromatograficzne obarczone są szeregiem mankamentów, do których należą m.in.: wysokie koszty aparatury, ograniczona powtarzalność i odtwarzalność wyników analizy, czy duże zużycie rozpuszczalników organicznych.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.