Naukowcy wykorzystają pestki winogron w walce z nowotworami?

Pestki winogron, skórka, a także ich liście, mogą okazać się skuteczną pomocą w walce z nowotworami. Obfitują w związki o działaniu antynowotworowym, więc naukowcy chcą je wykorzystać w suplementach diety czy lekach.

Jak informuje serwis PAP Nauka w Polsce, spośród spożywanych przez nas produktów, najsilniejsze działanie antynowotworowe wykazują warzywa liściaste, a szczególnie kapustne. Swoje właściwości zawdzięczają zawartym w nich tzw. fitozwiązkom.

Wiadomo, że związki te działają w naszym organizmie jako antyoksydanty, których mechanizm polega na blokowaniu wolnych rodników i w ten sposób obniżaniu ryzyka powstawania zmian nowotworowych.

Naukowcy z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie badają możliwość wykorzystania pochodzących z roślin związków fenolowych jako komercyjnego źródła antyoksydantów. Można byłoby je wykorzystywać jako suplementy diety albo w postaci leków. Olsztyńscy naukowcy skupili się na badaniu winorośli: jej pestek, skórek owoców, liści i korzeni.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH