Naukowcy: warzywa i jagody dobre dla mózgu, kawa i wino - niekoniecznie FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Wbrew dotychczasowym badaniom czerwone wino, ciemna czekolada i napoje bogate w kofeinę niekoniecznie służą zachowaniu sprawnego mózgu. Naukowcy podkreślają natomiast zalety spożywania warzyw i jagód.

Nowe opracowanie Global Council on Brain Health (GCBH) - niezależnej rady skupiającej naukowców, lekarzy i ekspertów z całego świata - koncentrowało się na obserwacji, jak dieta i wybór produktów żywnościowych wpływa na zdrowie mózgu. Eksperci nie znaleźli dowodów na korzyści, jakie mogłyby płynąć dla funkcjonowania mózgu ze spożywania ciemnej czekolady, czerwonego wina i napoi bogatych w kofeinę.

Ustalenia ekspertów opatrzone tytułem: "Brain Food: GCBH Reccomendations on Nourishing Your Brain Health" mogą stanowić zimny prysznic dla amatorów Cabarnet, Merlot, czy Shiraz, którzy z upodobaniem uzasadniają popijanie czerwonego wina jego zbawiennymi skutkami.

Niezależni eksperci nie znaleźli też znaczących dowodów na poparcie tezy, jakoby kawa miała dalekosiężny pozytywny wpływ na mózg. Badanie GCBH potwierdza natomiast to, co jest na ogół dobrze znane. Mówi o dobrodziejstwach dla zdrowia mózgu związanych z dietą roślinną bogatą w zielone warzywa liściaste.

Jednocześnie eksperci zwracają uwagę na szkodliwe działanie na mózg diety bogatej w czerwone mięso, tłuszcze nasycone oraz cukier. Nade wszystko jednak zachęcają do jedzenia ryb.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH