Naukowcy: soja zwiększa przeżywalność kobiet z rakiem piersi Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Produkty sojowe mogą korzystnie wpływać na pacjentki z rakiem piersi pozbawionym receptorów estrogenowych - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer".

Produkty sojowe są bogate w izoflawony, tj. substancje o działaniu estrogenopodobnym. Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi, a badania prowadzone wśród kobiet z krajów azjatyckich wskazywały, że izoflawony zwiększają przeżywalność pacjentek. Inne analizy sugerowały z kolei, że estrogenopodobne właściwości tych substancji zmniejszają skuteczność leczenia.

Chcąc bliżej przyjrzeć się tym zależnościom, naukowcy z Tufts University w Massachusetts przeprowadzili badania wśród ponad 6 tys. kobiet z Ameryki Północnej, u których występował rak piersi. Okazało się, że wysokie spożycie izoflawonów (1,5 mg, czyli około jednej porcji ziaren soi tygodniowo) było związane ze zmniejszonym o 21 proc. ryzykiem zgonu u kobiet z nowotworami pozbawionymi receptorów hormonalnych (stanowią około jednej-trzeciej wszystkich zachorowań na raka piersi), a także u kobiet, które nie były leczone hormonami.

Spożycie izoflawonów nie miało jednak takiego wpływu na kobiety z rakiem hormonozależnym. U kobiet z tym rodzajem nowotworu, stosujących celowaną terapię hormonalną, izoflawony miały działanie neutralne i nie wpływały negatywnie na wyniki leczenia.

Jak zauważa autorka badań dr Fang Fang Zhang, produkty sojowe mogą być korzystne dla kobiet z pozbawionym receptorów hormonalnych rakiem piersi, jednak z pewnością nie działają one w odosobnieniu. Muszą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.