Naukowcy: soja zwiększa przeżywalność kobiet z rakiem piersi Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Produkty sojowe mogą korzystnie wpływać na pacjentki z rakiem piersi pozbawionym receptorów estrogenowych - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer".

Produkty sojowe są bogate w izoflawony, tj. substancje o działaniu estrogenopodobnym. Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi, a badania prowadzone wśród kobiet z krajów azjatyckich wskazywały, że izoflawony zwiększają przeżywalność pacjentek. Inne analizy sugerowały z kolei, że estrogenopodobne właściwości tych substancji zmniejszają skuteczność leczenia.

Chcąc bliżej przyjrzeć się tym zależnościom, naukowcy z Tufts University w Massachusetts przeprowadzili badania wśród ponad 6 tys. kobiet z Ameryki Północnej, u których występował rak piersi. Okazało się, że wysokie spożycie izoflawonów (1,5 mg, czyli około jednej porcji ziaren soi tygodniowo) było związane ze zmniejszonym o 21 proc. ryzykiem zgonu u kobiet z nowotworami pozbawionymi receptorów hormonalnych (stanowią około jednej-trzeciej wszystkich zachorowań na raka piersi), a także u kobiet, które nie były leczone hormonami.

Spożycie izoflawonów nie miało jednak takiego wpływu na kobiety z rakiem hormonozależnym. U kobiet z tym rodzajem nowotworu, stosujących celowaną terapię hormonalną, izoflawony miały działanie neutralne i nie wpływały negatywnie na wyniki leczenia.

Jak zauważa autorka badań dr Fang Fang Zhang, produkty sojowe mogą być korzystne dla kobiet z pozbawionym receptorów hormonalnych rakiem piersi, jednak z pewnością nie działają one w odosobnieniu. Muszą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH