Naukowcom z Institute of Healthy Ageing przy UCL London udało się wydłużyć życie myszy o jedną piątą i zmniejszyć liczbę nękających je, związanych ze starzeniem się chorób - informuje czasopismo Science.

Wszystko to udało się za pomocą wyciszenia aktywności białka S6K1. W ten sposób naukowcy sztucznie dostarczyli organizmom zwierząt korzyści, jakie naturalnie są skutkiem ograniczenia ilości spożywanego jedzenia.

Stan zdrowia zmodyfikowanych myszy został porównany z ich dzikimi rówieśnicami. Okazało się, że były od nich szczuplejsze, miały silniejsze kości, nie cierpiały na rozwijającą się z wiekiem mniejszą wrażliwość na insulinę. Ale także lepiej radziły sobie w zadaniach sprawnościowych i w testach umiejętności poznawczych.

Dr David Gems, jeden z autorów badań, skomentował w taki sposób wyniki badań: – znaleźliśmy się dużo bliżej możliwości leczenia procesu starzenia się!

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH