Naukowcy: pochodna witaminy B3 może regulować ciśnienie tętnicze FOT. Fotolia; zdjęcie ilustacyjne

Codzienne spożywanie rybozydu nikotynamidu, pochodnej witaminy B3, reguluje ciśnienie tętnicze oraz sprzyja zdrowiu tętnic - informuje pismo "Nature Communications".

Ograniczenie ilości spożywanych kalorii może spowolnić rozwój fizjologicznych objawów starzenia się. Badania prowadzone na muszkach owocowych, nicieniach, gryzoniach, a nawet wśród ludzi wykazały, że zmniejszenie spożycia kalorii o około jedną trzecią może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, a w niektórych przypadkach nawet wydłużyć życie. Z perspektywy zdrowia publicznego takie zalecenie nie byłoby jednak praktyczne, a dla niektórych mogłoby nawet być niebezpieczne.

Naukowcy z University of Colorado Boulder opublikowali badania, które wskazują, że spożywanie rybozydu nikotynamidu, występującego m.in. w mleku, może przynosić podobne korzyści jak ograniczenie kalorii, gdyż uruchamia podobne szlaki biochemiczne.

W badaniach wzięły udział 24 zdrowe i szczupłe osoby w wieku od 55 do 79 lat. Połowa z nich otrzymywała placebo, a połowa suplement w postaci chlorku rybozydu nikotynamidu. Po sześciu tygodniach, w pierwszej grupie placebo zmieniono na suplement, a w drugiej na odwrót.

Autorzy zaobserwowali, że spożywanie 1000 mg rybozydu nikotynamidu dziennie podwyższało o 60 proc. poziom innego związku - dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD+), który odpowiada za aktywację sirtuin, enzymów odgrywających ważną rolę w procesach starzenia się. Ich poziom spada wraz z wiekiem. Ograniczenie spożycia kalorii mobilizuje z kolei organizm do tworzenia rezerw tego enzymu.

U 13 uczestników z łagodnym nadciśnieniem po zastosowaniu suplementu ciśnienie skurczowe obniżyło się o około 10 jednostek, co zdaniem badaczy może przekładać się na zmniejszenie ryzyka zawału o 25 proc. Jednocześnie nie zaobserwowano żadnych poważnych skutków ubocznych.

Związki naśladujące działanie ograniczenia kalorii, takie jak rybozyd nikotynamidu, mogą nie tylko podwyższać poziom enzymu, który tracimy wraz wiekiem, ale być może także stymulować aktywność enzymów pomagających chronić organizm przed stresem i sprzyjać zdrowemu starzeniu się - komentują autorzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH