Naukowcy ostrzegają przed jedzeniem smażonych ryb i kurczaków Fot. archiwum

Smażenie potraw, choć to popularna technika przygotowywania posiłków, negatywnie wpływa na nasze zdrowie - zwłaszcza w przypadku niektórych produktów. Jak donoszą naukowcy, zbyt częste spożywanie smażonych ryb i kurczaka może być bardzo szkodliwe.

Szkodliwy wpływ spożywania nadmiernych ilości smażonych potraw został wielokrotnie udokumentowany, dlatego też nie powinien dziwić fakt, że zbyt częste sięganie po produkty poddane tego rodzaju obróbce termicznej negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Do groźnych skutków takiego odżywiania należy m.in. zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i otyłość.

Niektórzy z nas mogą wszelako łudzić się, że jedzenie niewielkiej ilości smażonych produktów w ciągu dnia nie powinno zaszkodzić, a kluczem do sukcesu - czyli nienarażania zdrowia - jak zawsze pozostaje umiar. Niestety naukowcy odkryli, że spożywanie poddanego procesowi smażenia pokarmu może prowadzić do przedwczesnej śmierci spowodowanej problemami sercowo-naczyniowymi.

Zespół uczonych z University of Iowa i Washington University przeprowadził badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym "BMJ", w celu ustalenia, w jaki sposób częste jedzenie smażonych potraw wpływa na stan zdrowia kobiet po menopauzie.

Naukowcy ocenili dokumentację medyczną ponad 100 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat, sporządzoną w ramach ankiety przeprowadzonej przez Women's Health Initiative (Inicjatywę Zdrowia Kobiet). Panie, których dane poddano analizie, zakwalifikowano do WHI w latach 1993-1998, a następnie monitorowano do lutego 2017 r.

Uczeni zwrócili uwagę na ilość oraz rodzaj smażonych potraw, które badane spożywały regularnie. W ich menu często gościły dania, takie jak smażony kurczak, smażone ryby i frytki. Po uwzględnieniu innych czynników związanych ze stylem życia uczestniczek, zespół badaczy stwierdził, że spożywanie smażonych potraw każdego dnia wiąże się z przedwczesną śmiercią - zwłaszcza spowodowaną problemami natury kardiologicznej.

- Większość z nas wie, że smażone jedzenie ma negatywne skutki zdrowotne, ale istnieje bardzo mało dowodów naukowych potwierdzających długoterminowe niekorzystne rezultaty sięgania po smażone produkty. W toku naszych badań zauważyliśmy tymczasem, że spożycie smażonej żywności wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że efekty te pozostają podobne zarówno u młodszych kobiet, jak i mężczyzn - mówi dr Wei Bao, współautor badania.

Jak wynika z przeprowadzonych analiz, jedzenie, co najmniej jednej porcji smażonego kurczaka dziennie o 12 proc. zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego pogorszeniem stanu sercowo-naczyniowego oraz o 13 proc. zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z innej przyczyny. Podobnie negatywne konsekwencje dla zdrowia ma codzienne spożywanie smażonej ryby lub frytek.

- Zidentyfikowany przez nas czynnik ryzyka śmiertelności można na szczęście łatwo wyeliminować poprzez zmianę stylu życia i dokonywanie bardziej świadomych wyborów związanych z przyrządzaniem posiłków, do czego zachęcamy. Zredukowanie spożycia smażonych potraw - zwłaszcza kurczaka i ryb - może, bowiem pozytywnie wpłynąć na całe spektrum ludzkiego zdrowia - podsumowują autorzy badania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.