Naukowcy: orzechy aktywizują fale mózgowe Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w orzechach włoskich Fot. Archiwum

Konsumpcja orzechów sprzyja zwiększeniu częstotliwości fal mózgowych związanych z kluczowymi funkcjami organizmu, w tym funkcjami poznawczymi i odpornościowymi - twierdzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

Wiadomo, że orzechy pozytywnie wpływają na ciało - chronią serce, zmniejszają ryzyko nowotworów, obniżają stan zapalny organizmu i spowalniają proces starzenia się. Ciągle jednak do końca nie wiadomo, jak działają na mózg.

W najnowszym badaniu naukowcy z Loma Linda University Health wykazali, że poszczególne rodzaje orzechów powodują wzmocnienie określonych fal mózgowych. Pistacje na przykład pobudzają głównie fale gamma, które pełnią ważną rolę w procesach postrzegania, uczenia się, przetwarzania informacji oraz przebiegu fazy REM - fazy snu charakteryzującej się szybkimi ruchami gałek ocznych. Tymczasem orzechy ziemne aktywują fale delta związane z odpornością, procesem gojenia się ran, a także utrzymaniem fazy głębokiego snu.

W ramach badania ochotnicy konsumowali sześć rodzajów orzechów: migdały, orzechy nerkowca, fistaszki, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie. Badacze mierzyli ich fale mózgowe za pomocą encefalografu.

Oprócz zidentyfikowania związku pomiędzy spożyciem orzechów a powstawaniem fal mózgowych, specjaliści potwierdzili ponadto, że wszystkie rodzaje orzechów zawierają duże ilości antyoksydantów - związków wspomagających mechanizmy obronne komórek. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w orzechach włoskich.

Wyniki badania zaprezentowano na tegorocznej konferencji Experimental Biology w San Diego oraz opublikowano w magazynie "FASEB Journal". 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.