Składniki oliwy z oliwek oraz tłuszczu rybiego łagodzą objawy ostrego zapalenia trzustki - wynika z hiszpańskich badań, o których informuje serwis AlphaGalileo. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie doszli do takich wniosków na podstawie eksperymentów in vitro oraz na myszach, u których wywoływano ostre zapalenie trzustki.

Wyniki zostały częściowo opublikowane na łamach pisma "Proceedings of the Nutrition Society". Najnowsze hiszpańskie badania wykazały, że kwas oleinowy oraz flawonoid o nazwie hydroksytyrozol obecny w szczególnie dużych ilościach w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach mogą zapobiegać lub łagodzić ostre zapalenie trzustki.

Związki te wpływają na poziomie cząsteczek na mechanizmy zaangażowane w rozwój zapalenia trzustki. Hydroksytyrozol jest flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym. Kwas oleinowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 oraz kwasy omega-3 z ryb należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na skład lipidów w błonach komórkowych i sprzyja powstawaniu związków o działaniu przeciwzapalnym.

Autorzy pracy przypominają, że oliwa z oliwek i ryby są składnikami diety śródziemnomorskiej, która została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i dlatego "ważne jest dostarczanie naukowych dowodów, które wyjaśniałyby jej korzystny wpływ na zdrowie".

Więcej: http://wiadomosci.onet.pl Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH