Naukowcy: olej z oliwek może zapobiegać procesom zapalnym

Z badań hiszpańskich naukowców wynika, że olej oliwkowy ma zdolność "wykluczania genów", które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych.

Jak poinformował londyński dziennik „Daily Mail”, badania naukowców z hiszpańskiego uniwersytetu w Cordobie pod kierownictwem prof. Francisco Perez-Jimenez wykazały, że zawarte w oleju oliwkowym aktywne elementy, w pierwszej kolejności fenole, prowadzą do wydatnego zredukowania aktywności prawie 100 genów, uczestniczących w powstawaniu różnych chorób, włączając w to sercowo-naczyniowe.

Naukowcy hiszpańscy uważają, że przy regularnym spożywaniu olej oliwkowy zmniejsza zagrożenie chorobami.

– Ustaliliśmy, że szereg genów, sprzyjających powstawaniu stanów zapalnych, traci swoją aktywność pod wpływem fenoli, zawartych w oleju z oliwek – oświadczył prof. Perez-Jimenez.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH