Naukowcy: olej z oliwek może chronić przed udarem mózgu

Osoby po 65. roku życia, regularnie stosujące oliwę do przyrządzania potraw są o ponad 40 procent mniej narażone na udar mózgu niż ci, którzy nie używają jej wcale - sugerują badania francuskie, o których informuje pismo "Neurology".

Naukowcy z Uniwersytetu w Bordeaux doszli do takich wniosków na podstawie analizy danych zebranych wśród 7,625 osób w wieku 65 lat i starszych, mieszkańców francuskich miast - Bordeaux, Dijon i Montpellier. Żaden z uczestników nie przebył wcześniej udaru mózgu.

Zebrano informacje na temat ilości konsumowanej przez nich oleju oliwkowego, a u części (tj. ponad 1200 osób) zmierzono we krwi poziom kwasu oleinowego, który jest pośrednim wskaźnikiem spożycia oliwy. Większość badanych stosowała oliwę z pierwszego tłoczenia. Stan zdrowia uczestników badania śledzono przez ponad 5 lat. W tym okresie udar mózgu wystąpił u 148 osób.

Po uwzględnieniu różnych czynników ryzyka tego zaburzenia czynności mózgu, jak m.in. wiek, aktywność fizyczna, wskaźnik masy ciała (BMI), inne składniki diety, naukowcy wyliczyli, że wraz ze wzrostem spożycia oliwy częstość występowania udaru malała. W porównaniu z osobami nie stosującymi jej w kuchni, ci, którzy używali jej regularnie, byli o 41 proc. mniej narażeni na udar.

Więcej: http://kobieta.wp.pl Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH