Naukowcy: okresowe niedojadanie może przedłużać życie

Czasowe niedojadanie przedzielone okresami jedzenia do syta, a nawet przejadania się, może przedłużać życie, podobnie jak stałe stosowanie diety niskokalorycznej - sugeruje praca naukowców z University of Florida.

Jak podaje serwis Nauka w Polsce, autorzy pracy, którą opublikowało pismo Rejuvenation Research, zaznaczają jednak, że konieczne są dalsze badania, które pozwolą zweryfikować prawdziwość tej obserwacji.

Przypominają, że doświadczenia na zwierzętach dowodzą, że ograniczenie kaloryczności diety wydłuża życie i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu schorzeń przewlekłych.

Ma to związek z tym, że dieta niskokaloryczna przyczynia się do przejściowego wzrostu poziomu wolnych rodników tlenowych, co z kolei pobudza aktywność enzymów z grupy sirtuin.

Naukowcy zdają sobie sprawę, że długotrwałe ograniczenie kalorii - wymagające np. pomijania posiłków czy zmniejszenia ogólnej kaloryczności diety - jest bardzo trudne dla większości ludzi. Stąd koncepcja okresowych głodówek.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH