Naukowcy obiecują, że bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć Naukowcy pracują nad stworzeniem żywności pozbawionej kalorii. Fot. Fotolia

Naukowcy pracują nad stworzeniem żywności pozbawionej kalorii. Niebawem bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć.

Chemicy zajmujący się inżynierią mikrostruktur pracują nad stworzeniem spożywczego odpowiednika tłuszczu, który miałby podobny wygląd i smak, ale nie zawierał zbyt dużo kalorii. Mógłby w tym pomóc tzw. płynny żel, którego właściwości są podobne do emulsji stosowanych w procesie produkcji żywności.

Taki żel mógłby zastąpić tłuszcz w margarynie lub majonezie - tłumaczą uczeni z Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham w Wielkiej Brytanii.

Dzięki zastosowaniu płynnych żeli będzie można produkować niskokaloryczną żywności, która będzie smaczna i pozbawiona kalorycznego tłuszczu - zapewniają.

Więcej: www.tvp.info

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH