Amerykańscy naukowcy twierdzą, iż spożycie dużych ilości soli może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego.

Stwardnienie rozsiane (SM) jest autoagresywną chorobą uszkadzającą układ nerwowy. Ostatnio zaobserwowano wzrost liczby osób cierpiących na to schorzenie, w przypadku kobiet uległa ona potrojeniu. Naukowcy mówią, że to prawdopodobnie efekt oddziaływania jakichś czynników środowiskowych.

Z badań prowadzonych na zwierzętach i wśród pacjentów wynika, że duża ilość sodu w diecie sprzyja powiększaniu się pewnej populacji limfocytów T pomocniczych, a dokładnie limfocytów Th17, które biorą udział w rozwoju chorób autoimmunologicznych, zapalnych i alergicznych.

Naukowcy z University of Vermont w Burlington oraz Dartmouth Medical School w Hanover prowadzili eksperymenty na trzech grupach myszy różniących się pod względem genetycznym. Część zwierząt była na diecie bogatej w sól, a część na diecie standardowej. U wszystkich gryzoni wywoływano schorzenie imitujące ludzkie SM.

Więcej: www.tech.money.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH