Naukowcy: brokuły powstrzymują rozwój choroby stawów?

Jedzenie specjalnej odmiany brokułów bogatych w substancje odżywcze może spowolnić przebieg choroby zwyrodnieniowej stawów - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii. By tego dowieść, zaczynają pierwsze oficjalne badania kliniczne.

Wcześniej, zespół kierowany przez dr Rose Davidson przeprowadził w laboratorium badania zarówno na zwierzętach, jak i na komórkach pobranych od ludzi cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów (szacuje się, że w Polsce schorzenie to dotyka ok. 2 mln osób). Wyniki były na tyle dobre, że zdecydowano się przeprowadzić pierwsze próby z udziałem ludzi.

Na czym ma polegać dobroczynne działanie brokułów? Według angielskich badaczy eksperymenty na chorych komórkach i na myszach pokazały, że substancje zawarte w brokułach blokują działanie enzymu, który niszczy chrząstkę stawową. W tym konkretnym przypadku użyto specjalnej odmiany warzyw - tzw. Beneforte, powstałej przez skrzyżowanie klasycznych brokułów z ich dziko rosnącymi "krewnymi z Sycylii".

Warzywa te mają mieć zwiększoną zawartość glukorafaniny przekształcanej w naszym organizmie w sulforafan, który to właśnie ma chronić stawy.

Więcej: wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH