Naukowcy: błonnik chroni serce, zwłaszcza kobiet

Pokarmy bogate we włókno roślinne (błonnik) zapewniają skuteczną ochronę przed chorobami serca, szczególnie w przypadku kobiet - informuje czasopismo "PLOS One".

Badacze ze szwedzkiego uniwersytetu w Lund przeanalizowali pod kątem ryzyka chorób serca nawyki żywieniowe ponad 20 000 mieszkańców Malmoe. Brano pod uwagę 13 różnych składników diety, wśród nich włókno roślinne, tłuszcze, białka i węglowodany.

Kobiety, których dieta zawierała dużo włókna roślinnego okazały się niemal o 25 proc. mniej narażone na choroby serca w porównaniu z tymi, które jadły mało błonnika. W przypadku mężczyzn efekt był wyraźnie słabszy, ale u spożywających dużo włókna roślinnego rzadziej występował udar mózgu.

Choć przyczyna tej różnicy pomiędzy płciami nie jest jasna, możliwe, że w przypadku kobiet błonnik pochodzi ze "zdrowszych" pokarmów (warzywa i owoce) niż preferowany przez mężczyzn chleb.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH