Zespół naukowców z Uniwersytetu w Kuopio przekonują, że ludzie, którzy jedzą ryby morskie, stają się odporni na depresje. Ich zdaniem konsumpcja ryb może wyraźnie wpływać na nasze samopoczucie.

Główny autor badań Antti Tanskanen uważa, że ta zależność jest bardziej widoczna u kobiet. 
Zdaniem naukowca dieta rybna wpływa pozytywnie na stan emocjonalny człowieka, ponieważ jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Substancje te wspomagają pracę komórek nerwowych, w szczególności tych, które uczestniczą w powstawaniu pozytywnych emocji oraz procesach umysłowych.

Fińscy badacze przeprowadzili ankietę wśród 3 tysięcy dorosłych osób. Część z nich jadała ryby regularnie, inne od nich stroniły. Ci pierwsi wypadli statystycznie znacznie lepiej w testach psychologicznych, określających samopoczucie i stan emocjonalny. Natomiast wśród osób, które nie jadały ryb lub też jadały je rzadko, co czwarta cierpiała od czasu do czasu na stany depresyjne.

Dodajmy także, że według innych badań przyjmowanie kapsułek zawierających związki z grupy Omega-3 może wspomagać leczenie tak zwanej choroby dwubiegunowej (stany euforii na przemian ze spadkiem nastroju). Tanskanen uważa, że w krajach, gdzie spożycie ryb i owoców morza jest wysokie, notuje się mniej chorób psychicznych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH