Powszechnie stosowane jako dodatek do żywności fosforany mogą pobudzać wzrost nowotworów płuca u myszy - informuje

Nieorganiczne fosforany są dodawane między innymi do prdukcji sera, przetworów mięsnych i napojów gazowanych. Ponieważ związki fosforu są nam potrzebne do życia (wchodzą na przykład w skład kości), mogłoby się wydawać, że taki dodatek nie jest szkodliwy.

Zespół koreańskich naukowców z uniwersytetu w Seulu prowadził badania na szczepie myszy z wrodzoną predyspozycją do raka płuca. Podawany zwierzętom pokarm zawierał od 0,5 do 1 procenta fosforanów, co mniej więcej odpowiada zawartości tych związków w diecie współczesnego człowieka. Jak się ocenia, przeciętny człowiek zjada dziennie około 1000 miligramów (1 gram) fosforanów.

Po czterech tygodniach badacze poddali analizie próbki tkanek pobrane z płuc myszy. W przypadku diety zawierającej 1 procent fosforanów wzrost guzów nowotworowych w płucach był szybszy - wydaje się, że ich nadmiar sprzyja nowotworom

Komentujący wyniki badań naukowcy zastrzegają, że wyniki dotyczące dziedzicznie obciążonych rakiem płuc myszy mogą się nie potwierdzić w przypadku ludzi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH