Proteiny zawarte w grochu mogą pomóc w walce z nadciśnieniem i przewlekłą chorobą nerek (CKD) - dowodzą badania, których wyniki zostały zaprezentowane na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.

Kanadyjscy badacze uważają, że groch zwyczajny może wkrótce stać się skutecznym suplementem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie lub przewlekłą chorobę nerek. Bogaty w proteiny, błonnik i witaminy groch od dawna jest uważany za ważny element diety. Jego dodatkową zaletą jest niskokaloryczność.

– Białko zawarte w grochu może opóźnić lub zapobiec zaburzeniom funkcji nerek u osób z nadciśnieniem. Z kolei tym, którzy cierpią na przewlekłą chorobę nerek, białko pomoże uregulować ciśnienie, dzięki czemu osoby te będą mogły żyć dłużej – uważa dr Rotimi Aluko z University of Manitoba.

Przewlekła choroba nerek jest trudnym do zwalczenia problemem, z którym boryka się coraz więcej osób. Głównym czynnikiem ryzyka jest nadciśnienie. W zaawansowanym stadium chory wymaga dializy lub transplantacji. Skuteczność działania białka naukowcy sprawdzili na szczurach laboratoryjnych z torbielowatym zwyrodnieniem nerek. Gryzoniom codziennie podawano małe dawki hydrolizatu białek otrzymanych z grochu. Po upływie ośmiu tygodni naukowcy stwierdzili, że ciśnienie krwi obniżyło się u testowanych szczurów o 20 proc. w porównaniu z gryzoniami będącymi na normalnej diecie.

– To bardzo cenna informacja, gdyż większość pacjentów z CKD umiera z powodu powikłań sercowo-naczyniowych związanych z nadciśnieniem i nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek – zaznacza dr Aluko.

Co więcej, okazało się, że podawany szczurom preparat zwiększał produkcję moczu, przez co nerki były w stanie sprawniej usuwać szkodliwe toksyny. Choć dokładne działanie ekstraktu z grochu nie jest jeszcze znane, naukowcy twierdzą, że podnosi on poziom cyklooksygenazy, czyli enzymu, który pozytywnie wpływa na pracę nerek. Badacze podkreślają jednak, że samo spożywanie grochu nie przyniesie pożądanych rezultatów. Kluczowe proteiny nie są aktywne w ziarnach i muszą zostać uaktywnione poprzez działanie specjalnych enzymów.

Jeśli okaże się, że ekstrakt równie korzystnie działa na ludzi, naukowcy stworzą na jego bazie preparat, który może trafić na rynek w ciągu dwóch lub trzech lat. Jak twierdzi dr Aluko, preparat będzie dostępny w formie tabletki lub w proszku, który będzie można dodawać do posiłków i napojów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.