Mniej węglowodanów = odtłuszczenie wątroby

Zmniejszenie spożycia węglowodanów jest skuteczniejszym sposobem na ograniczenie ilości tłuszczu w wątrobie w porównaniu z niskokaloryczną dietą.

Jak informuje "American Journal of Clinical Nutrition”, wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Texas Southwestern Medical Center mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu cukrzycy, oporności na insulinę czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD).

Ta ostatnia patologia dotyczy co trzeciego dorosłego Amerykanina - w ich wątrobach pojawia się wysoki poziom trójglicerydów. Z czasem może dojść od wystąpienia cukrzycy lub raka wątroby.

Trwające 14 dni badania przeprowadzono na 18 osobach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Część z nich była na diecie niskokalorycznej, reszta - niskowęglowodanowej. Dieta niskowęglowodanowa przez pierwszych 7 dni zawierała mniej niż 20 gramów węglowodanów dziennie. Przez końcowe 7 dni były to zamrożone posiłki z uniwersyteckiej kuchni, indywidualnie dopasowane do potrzeb.

Grupa na diecie niskokalorycznej odżywiała się takimi samymi potrawami jak zwykle, ale w mniejszych porcjach, także przygotowywanych przez kuchnię szpitala. Kobiety spożywały posiłki o wartości 1200, mężczyźni - 1500 kalorii dziennie.

Przeprowadzone po 14 dniach badania obrazowe wykazały, że wątroby osób na diecie niskowęglowodanowej straciły więcej tłuszczu. Jednocześnie średni ubytek wagi wyniósł około 5 kilogramów. Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH