Amerykańscy naukowcy dowodzą w materiale opublikowanym w

Przy użyciu mysiego modelu choroby Alzheimera, Lennart Mucke wraz z zespołem z Gladstone Institute of Neurological Disease w San Francisco wykazał, że u chorych zwierząt poziom jednego z kwasów tłuszczowych omega-6, kwasu arachidonowego jest znacząco podwyższony. Poza tym naukowcy stwierdzili zwiększenie poziomu produktu metabolizmu tego kwasu u chorych myszy.

Z wcześniejszych badań wiadomo, że amyloid - beta, którego złogi obserwuje się w mózgach pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, wpływa na aktywację enzymu rozkładającego kwas arachidonowy. W związku z tym, badacze postanowili zablokować działanie tego enzymu. Myszy, którym zablokowano aktywność enzymu miały znacząco poprawione możliwości poznawcze, lepiej uczyły się i pamiętały nabyte informacje.

Autorzy pracy mają nadzieję, że ich odkrycie przyczyni się do opracowania nowych strategii terapii dla chorych pacjentów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH