Migdały zmniejszają ryzyko chorób serca

Spożywanie migdałów znacznie zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie - wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii i opublikowane w serwisie Science Daily.

Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym witaminy E, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających.

W badaniach uczestniczyli zdrowi mężczyźni w średnim wieku oraz młodzi mężczyźni, u których występowały czynniki ryzyka chorób serca (m.in. otyłość i nadciśnienie). Konsumowali oni przez miesiąc codziennie 50 g migdałów. Po porównaniu wyników z grupą kontrolną naukowcy stwierdzili, że spożycie migdałów miało związek z podwyższeniem poziomu alfa-tokoferolu (witaminy E) we krwi, a także obniżeniem ciśnienia tętniczego i poprawą krążenia.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH