Maślany aromat może sprzyjać chorobie Alzheimera?

Osoby mające częsty kontakt z diacetylem, stosowanym do aromatyzowania popcornu, margaryny, przekąsek czy pokarmu dla zwierząt, mogą być bardziej narażone na chorobę Alzheimera.

Jak za pismem "Chemical Research in Toxicology" podaje serwis Nauka w Polsce, diacetyl (DA) to substancja występująca naturalnie - zawiera go m.in. masło, powstaje też podczas fermentacji piwa czy wina (np. nadaje maślany posmak chardonnay).

DA stał się jednak ostatnio przedmiotem wielu badań ze względu na kłopoty zdrowotne - w tym problemy z oddychaniem - występujące u pracowników wytwórni substancji aromatyzujących czy popcornu przeznaczonego do przygotowania w mikrofalówkach.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH