LipiDiDiet znalazło sposób na spowolnienie postępu choroby Alzheimera LipiDiDiet znalazło sposób na spowolnienie postępu choroby Alzheimera. Fot. Archiwum

W "The Lancet Neurology" opublikowano wyniki badania klinicznego Konsorcjum Badawczego LipiDiDiet, które dowiodło, że u osób w początkowej fazie choroby Alzheimera spożywanie raz dziennie napoju o przeznaczeniu medycznym, prowadzi do znacznej stabilizacji parametrów poznawczych i funkcjonalnych oraz obniża stopień zaniku mózgu.

Badany napój zawiera substancję Fortasyn Connect - swoiste połączenie niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i innych składników odżywczych.

Zrealizowane w ramach obszernego projektu finansowanego przez UE nowatorskie badanie kliniczne objęło 311 pacjentów z 11 ośrodków medycznych w czterech krajach (Finlandia, Niemcy, Holandia i Szwecja). Pacjenci byli w początkowej fazie choroby Alzheimera. Podzielono ich losowo na dwie grupy. Jednej  podawano napój z substancją Fortasyn Connect, zaś drugiej grupie (kontrolnej) napoje izokaloryczne. Badanie trwało 24 miesiące.

Pierwszorzędowe kryterium przyjęte w badaniu dotyczące oddziaływania na wyniki testów neuropsychologicznych (NTB) nie zostało potwierdzone. Poprawa pod względem wyników NTB w grupie kontrolnej była niższa, niż zakładano, a rezultaty analizy były mało istotne statystycznie.

Jednakże główne kryteria drugorzędowe wskazują na istotne korzyści dla pacjentów przyjmujących preparat odżywczy wynikające ze spowolnionego o 45 proc. rozwoju choroby, co potwierdzono na podstawie Klinicznej Oceny Stopnia Otępienia (CDR). Ocena ta ma szczególne znaczenie, ponieważ ukazuje postęp choroby w oparciu o zachowania pacjenta w życiu codziennym, tj. radzenie sobie z nagłymi zdarzeniami w gospodarstwie domowym, realizacja transakcji finansowych czy też pamiętanie o istotnych zdarzeniach.

Stwierdzono ponadto obniżony stopień zaniku mózgu w grupie przyjmującej preparat w stosunku do grupy kontrolnej, przy różnicy wynoszącej 26 proc. pod względem struktury hipokampu oraz 16 proc. pod względem objętości komory mózgu.

- Wyniki badania są niezwykle cenne, ponieważ przybliżają nas do zrozumienia istoty wpływu interwencji żywieniowej w początkowej fazie choroby Alzheimera. Jest to jednostka chorobowa, którą jesteśmy w stanie z coraz większym powodzeniem diagnozować, lecz której nadal nie potrafimy leczyć z uwagi na brak potwierdzonych rozwiązań farmakologicznych - powiedział prof. neurologii Hilkka Soininen z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, który kierował badaniem klinicznym.

Wyniki badania LipiDiDiet dowodzą, że interwencja żywieniowa może przyczynić się do zachowania tkanki mózgowej, a tym samym pamięci pacjentów i ich zdolności do wykonywania codziennych czynności, które stanowią potencjalne źródło największych problemów związanych z tą chorobą.

Badanie LipiDiDiet to trzecie badanie kliniczne poświęcone przedmiotowej interwencji żywieniowej, którego celem było wykazanie korzystnego wpływu na funkcje pamięci.

Jak informuje Centrum Prasowe PAP, LipiDiDiet to innowacyjny projekt służący promowaniu realizacji badań zapobiegających otępieniu. Projekt jest finansowany w ramach VII Programu Ramowego (FP7- 211696) Komisji Europejskiej oraz bazuje na poprzednich projektach realizowanych w tym obszarze. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH